Nest is een 3D werk gemaakt van verhuisdekens. Het object werd op locatie ontwikkeld en geplaatst in opdracht van woonzorgcentrum Heilaarstaete en GGz Breburg in Breda. Nest staat symbool voor een plek waar alle bewoners van het huis - elk horend bij een woongroep met een andere vogelnaam - samenkomen in dit gemeenschappelijke nieuwe huis.

Nest is gemaakt van (gebruikte) verhuisdekens. Materiaal wat ons helpt om verhuizingen letterlijk en figuurlijk zachter te maken. Het materiaal 'omhelst' en 'troost' daarmee als het ware onze spullen en zo ook ons als mensen bij de ingrijpende gebeurtenis die een verhuizing kan zijn.

In Nest liggen een aantal objecten kenmerkend voor het huis: een colafles, een bingokaart, een bewonersportret getekend door een oud-medewerker, een oude kamersleutel, een medicijnbekertje met punaises, een rietje voor vloeibaar voedsel, een frikandellenbakje en een bundeltje kaarten: antwoorden uit de gesprekken die plaatsvonden tijdens de werksessies met de bewoners waarbij de dekens werden geknipt en gescheurd.

De stukjes deken met een lichtere kleur was deel van een bedgordijn van één van de bewoners die een aantal uur voor de verhuizing overleed. Zijn gordijn is sluimerend in het nest verweven.

Alle objecten zijn toegedekt met gescheurde stukjes verhuisdeken die aan donsveertjes kunnen denken. Zo worden de objecten bedekt, bewaard en gekoesterd in een collectief nest van warm en troostrijk materiaal.

Met dank aan: alle deelnemende bewoners, behulpzame medewerkers, geestelijk verzorger Niels van Toom, activiteitenbegeleider Angela, Heilaarstaete en GGz Breburg | 2024