Beeldbeschrijving

Angst dat de fout tijdens het knipperen van de ogen plaatsvind.

Beeldbeschrijving is een onophoudelijke woordenstroom waarin gepoogd wordt een verpletterende veelheid van leven met woord te beschrijven.

''Het is je gelukt. Ik was blij met de totale kaalslag van het toneel en je keuze om het alleen met licht (en duisternis) te doen. In den beginne was er dus nog niet het licht, maar alleen het woord. En Eva natuurlijk. Het beeld werd dus geschapen door het woord, door de beschrijving. Daarmee richtte je de aandacht vooral op de schepster en haar gevecht met het scheppen en met wat ze schept. Aangrijpend. En dat gevangen tussen de kale betonwanden zonder vensters (cultuur) en tussen de daarop zichzelf projecterende zon en maan (natuur). Alleen heen en weer en rondlopen was daar mogelijk. Een tournee graag. Helaas kan je dan die betonnen muren niet meenemen.'' - Tom Blokdijk, dramaturg (o.a. Johan Simons, Paul Koek, theatergroep Hollandia.

''In Beeldbeschrijving maakt Lotte Milder indruk met de als monoloog uitgevoerde tekst van Heiner Müller. In het donker horen we haar stem een beeld beschrijven. Wanneer het theaterlicht aangaat, neemt Milder met niet meer middelen dan haar lichaam en een bloemenkrans het publiek mee in een adembenemende zoektocht naar de juiste beschrijving. Deze tochten voert langs de krochten van haar geweldlustige binnenwereld en langs radeloze vertwijfeling over de grens tussen haar beeldbeschrijving en haar werkelijkheid. Er zijn momenten dat Milders haar expressieve spel afleid van de tekst, maar geen moment leid dit af van de beweging die de voorstelling naar een climax stuwt.'' - Bram de Ridder, Amsterdam Fringe Festival.

Tekst: Heiner Müller - Spel: Lotte Milder -Begeleiding: Liesbeth Colthof -Dramaturgie: Tom Blokdijk, Denise Harleman - Fotografie: Karlijn Milder - Regie: Sophie Mantel | 2016, Toneelacademie Maastricht, Toneelschuur Haarlem, Compagnietheater Amsterdam, Amsterdam Fringe Festival.