Voor het betreden is een kunstproject met de levensveteranen van woonzorgcentrum Park Zuiderhout. Deze theatrale ontmoeting met één van de bewoners van ons park gaat over het betreden van elkaars levensbeschouwelijke ruimte. Want wat betekent het om een drempel over te gaan? Hoe maken we de ontmoeting tot kunstwerk?

Tijdens de intieme één op één theatrale ervaring word je door maker Sophie Mantel meegenomen rondom en in de ruimtes van dit voormalige missiehuis waar momenteel nog zo'n honderd oud-missionarissen wonen. Uiteindelijk beland je als bezoeker in de kamer van één van de deelnemende levensveteranen waar je na het beluisteren van een korte audiobiografie de ontmoeting met elkaar aangaat.

Voor het Betreden werd tijdens een drie maanden durende artist in residence in het najaar van 2021 ontwikkeld, wonend en werkend vanuit verzorgingshuis Park Zuiderhout in Teteringen.

Het eindresultaat van het totale project was van 9 september tot en met 13 november 2022 te zien in Stedelijk Museum Breda. Van november 2022 - november 2023 is de theatrale ontmoeting maandelijks op donderdag en vrijdagavond te beleven. Geef je op via deze link:

https://www.parkzuiderhout.nl/nieuws/2022/nieuwe-datum-voor-het-betreden.html?pd=1<br>

Wat mensen zeggen over Voor het Betreden:

''Ik ben ontroerd door het persoonlijke, het tijdelijke. Voor het Betreden raakte me diep, het raakt je essentie. En Sophie is een geboren verteller.'' - Bezoeker Atty Bax van Kunstloc Brabant.

''Weldadig en uniek. Een prachtige manier om wederzijds deuren te openen, drempels te verlagen en tot echte ontmoetingen te komen.'' - Deelnemende bewoner Herman Wijtten.

''Voor het Betreden heeft mij op een donker moment in mijn leven opgelicht en opgetild. Ik zal dit nooit vergeten.'' - Deelnemende bewoner Cor de Jong.

Meer informatie: 

https://www.mestmag.nl/artikelen/de-geheime-werking-van-een-artist-in-residence-18862

Voor het Betreden is onderdeel van de artist in residence (AIR) de Missie. Een zorg/kunst project van verzorgingshuis Park Zuiderhout waarbij elke drie maanden een andere kunstenaar wordt uitgenodigd werk rondom religie, zingeving of spiritualiteit te maken in contact met de bewoners van Park Zuiderhout. Meer informatie: www.parkzuiderhout.nl

concept, regie, spel: Sophie Mantel - ontwerp en bouw lichtobject: Jorn Meinderts, Frans Haarman,  Sophie Mantel - deelnemende levensveteranen: Netty Versteeg (†), Herman Wijtten (†), Marcel van de Vlugt, Theo van Soggel, Cor de Jong, Jos Francken en zuster Elia - met dank aan: Park Zuiderhout, Kunstloc Brabant, Stedelijk Museum Breda, Fen van der Kuit, Susan Lambeck en alle andere betrokken bewoners en medewerkers van Park Zuiderhout.