Voor het Betreden was een sociaal artistiek project in samenwerking met woonzorgcentrum Park Zuiderhout in Teteringen, Breda. Het project bestaat uit een theatrale ervaring, lichtobject en fotoreeks, alledrie over de vraag: hoe betreden we elkaars levensbeschouwelijke ruimte?

Tijdens de intieme één op één ervaring word je door maker Sophie Mantel meegenomen rondom en in de ruimtes van dit voormalige missiehuis waar momenteel nog zo'n zestig oud-missionarissen wonen. Uiteindelijk beland je als bezoeker in de kamer van één van de deelnemende levensveteranen waar je na het beluisteren van een korte audiobiografie de ontmoeting met elkaar aangaat.

Voor het Betreden werd tijdens een drie maanden durende artist in residence in het najaar van 2021 ontwikkeld, wonend en werkend vanuit woonzorgcentrum Park Zuiderhout in Teteringen.

Het eindresultaat van het totale project was van 9 september tot en met 13 november 2022 te zien in Stedelijk Museum Breda. Van november 2022 tot juli 2023 is de theatrale ontmoeting maandelijks op donderdag en vrijdagavond te beleven geweest. 

''Ik ben ontroerd door het persoonlijke, het tijdelijke. Voor het Betreden raakte me diep, het raakt je essentie. En Sophie is een geboren verteller.'' - Bezoeker Atty Bax van Kunstloc Brabant.

''Weldadig en uniek. Een prachtige manier om wederzijds deuren te openen, drempels te verlagen en tot echte ontmoetingen te komen.'' - Deelnemende bewoner Herman Wijtten.

''Voor het Betreden heeft mij op een donker moment in mijn leven opgelicht en opgetild. Ik zal dit nooit vergeten.'' - Deelnemende bewoner Cor de Jong.

concept, regie, spel: Sophie Mantel - ontwerp en bouw lichtobject: Jorn Meinderts, Frans Haarman,  Sophie Mantel - deelnemende levensveteranen: Netty Versteeg (†), Herman Wijtten (†), Marcel van de Vlugt, Theo van Soggel (†), Cor de Jong, Jos Francken en zuster Elia - fondsen: Gemeente Breda, Lang leve kunst fonds, RCOAK - met dank aan: woonzorgcentrum Park Zuiderhout, Kunstloc Brabant, Stedelijk Museum Breda, Fen van der Kuit, Susan Lambeck en alle andere betrokken bewoners en medewerkers van Park Zuiderhout.

Voor het Betreden was onderdeel van de artist in residence (AIR) de Missie. Een zorg/kunst project van woonzorgcentrum Park Zuiderhout waarbij elke drie maanden een andere kunstenaar werd uitgenodigd een werk rondom religie, zingeving en/of spiritualiteit te maken in contact met de bewoners van Park Zuiderhout.