Heem

Heem is een nieuwe, groene en creatieve bezinningsplek waar je op laagdrempelige wijze de ontmoeting aangaat met verschillende religies en levensbeschouwingen. Dit doen wij door samen te werken in de tuin en via kunstuitwisseling. Wij geloven dat je via deze vormen van samenzijn op verademende wijze tot waarachtige ontmoetingen kunt komen.

Heem betekent vrij vertaald omgeving. Heemkunde is het onderzoek naar de eigen leefomgeving en de naam is ons alternatief voor het woord ontheemd. Het lijkt ook een beetje op het Engelse woord 'home'. De klank heeft iets geborgens en dat klopt met de plek die wij voor ogen hebben.

Heem richt zich op een benadering welke het onderscheid tussen religieus en seculier ontstijgt. We wil betrokkenen sterken in het bewustzijn dat we allemaal een levensbeschouwelijke positie innemen en geloven dat deze (her)ontdekt kan worden in ontmoeting met de ander en het andere. Verschillen zijn er en geven wij een plek. Bij Heem willen we ons oefenen in het besef dat verschil verwondert, in plaats van verwijdert.

Heem zou je Nederlands eerste interlevensbeschouwelijke 'klooster' kunnen noemen, zonder vaste bewoning en met vrijblijvende betrokkenheid, passend in de huidige tijdgeest. Wel begeven wij ons voorlopig rondom een bestaand klooster: de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Een open, serene en levendige plek midden tussen de weilanden, vlakbij zee.

Meer informatie: www.heemen.nl